Včelary smutní, páleničář Koželuha všem vypálil rybník

Zázrak se nekonal. Svajbová slivovice Rosti Švece včelarský hattrick nezaznamenala, dokonce ji mlsní degustátoři letos nepustili ani do finále, a Včelarská baňka i tento rok zůstává na území Bílovic. Může za to vzorek člověka nejpovolanějšího – páleničáře! Jiří Koželuha všem doslova vypálil rybník s ročníkem 2003.
Ani na pátém ročníku nebyla pokořena hranice sta vzorků. Stejně jako vloni se počet zastavil u baťovské 99. I přes neúrodu trnek je výtečně zastoupily ringle, a tak ovocné pálenky tvořily jen pětinu vzorků. Tradičně mezi nimi kralovala jablka, před hruškami, meruňkami, mirabelkami, oskorušemi, bezinkami a ořechovkou. Na koštu se dokonce objevil destilát z banánů.
Nejstaršímu vzorku bylo šestadvacet. O deset roků mladší byl dvakrát pozlacený vzorek od Šveců, který měl potřetí našlápnuto k vítězství. Letos ho přihlásila Alena Švecová. „Přepsal ho na manželku, protože ta spodní část demižonu je její,“ špásoval před degustací Ivan Křemeček o dvakrát vítězné slivovici. Ve skutečnosti chtěl Švec předat pomyslný vítězný kolík svojí manželce. To se povedlo! Alenu Švecovou totiž vyhlásila babská komise za vítězku, jenomže s jiným vzorkem. Ženské totiž koštují jenom vzorky, které degustátoři poslali do finále, a tam vyhlášená svajbová letos chyběla. Přesto je vidět, že u Šveců mají tu nejlepší slivovicu široko daleko.
Do boje za návrat plakety na včelarské území se domácí vydali s dvaačtyřiceti vzorky, čtvrtinu nasadili Bílovjáci. Nejvzdálenější vzorek připutoval z okolí Domažlic.
Den před tradičním koštem proběhla degustace. V šesti komisích hodnotilo devětadvacet komisařů v zádech s šesti nalévači. Poměrně veselý a dlouhý večer přinesl několik překvapení.
Začátek byl dramatický. Ivan Křemeček, který obcházel dolní konec, zval degustátory na sedmou večerní, kdežto Fanek Janků odborníky z horního konce zval až na osmou. Takže dolní si museli kvůli Ivanové mýlce krátit náskok v hospodě.
Poprvé narušila rozhodování odborné komise ženská! A hned předsedkyně babské komise Marta Machů. Jako výmluvu použila neodkladnou záležitost se svým synem. Ten ji uvědoměle vykázal za dveře, kde na ni čekal hlouček včelarských klebetnic.
Většina degustárů byla s kvalitou vzorků spokojena a hodnotili je výš než nultý vzorek. Letos dostal pět bodů. Ale našla se i komise, kde nultý vzorek dominoval. „Jenom dva vzorky byly lepší,“ přiznal její vedoucí, dvakrát dekorovaný degustátor a hudebník Pavel Šuranský. V jejich sítích uvízl vzorek prezidenta Včelarské baňky. Zisk posledního místa s šesti body Fanka zarmoutil. Ale i další poznámky: Nepal dne před večerem, Jasné znamení, Kostní voda nebo Brklo sa ně řepným listem svědčily, že ne všechno, čemu se říká slivovice, se dá pít. Naštěstí do sobotního koštování postoupily jen chutné pálenky. Vyhrával Včelaran a všichni pyšní majitelé čekali na slavnostní vyhlášení pátého ročníku Včelarské baňky.
Už od prvního ročníku ke koštu patří jak legrace, tak i Babská degustační komise, která je ve svém okolí velkou raritou. Sešla se zas, v desetičlenném složení. „Letos jsme se na chlapy domluvily a pěkně namaškařily za uklízečky, abychom byly krásné a svůdné,“ směje se předsedkyně komise Marta Machů. Se svými kolegyněmi právě ochutnávala několikátý vzorek za stolem, který se prohýbal pod množstvím vlastnoručně připravených specialit, někde pomáhali i manželé. Nálada na sále se uvolňovala s každým vypitým vzorkem a s každým tancem, ke kterému hrála cimbálová muzika Včelaran.
Vyhlášení vítězných vzorků proběhlo se vší vážností, i když smích a legrace vykukovaly z očí všech zúčastněných. Udělovaly se vtipné diplomy kreslíře Ivana Křemečka a vítězové byli obtaženi pohřební šerpou.
Babská komise vyhlásila své favority a večer šel do finále. „Při vyhlašování výsledků se s chlapama nikdy neshodneme, máme totiž jinú hubu. Ale velice sa nám lúbí, že košt slivovice spojí dědinu. Jsme každý jiný. Bohatí, chudí, každý máme jinší zájmy, ale slivovica je enom jedna – dobrá a špatná – a ta nás vždycky spojí. Obdivujeme Mikyna aj Fanka a moc jim fandíme v tom, co dělajú, protože je to opravdu dobrá akce,“ shodují se všechny komisařky, které si na předávání dokonce připravily vtipné taneční číslo. Čerstvý ženáč Fanek se najednou ocitl i s koštětem uprostřed rozjařených bab, pak jej i Mikyna a další organizátory při sóle pěkně vyvrtěly. Škoda jen, že si páleničář Koželuha pro vítěznou šerpu nepřišel. Asi páteční degustaci bral moc vážně.
Při vyhlašování smrťáka (nejhorší slivovice), kterou před dvěma lety získal právě bílovický paleničář, prezident koštu přirovnal nejhorší vzorek k pomstě Al Kaidy a navrhl odeslání vzorku České obchodní inspekci s přesvědčením, že jim zmíněný vzorek roztaví všechna měřidla.
Neoblíbenou cenu si nakonec odnesl domorodec Ivan Křemeček ve skotské sukni, neboť profesionální sběrač cen Hugo své příznivce poprvé zklamal. Při neustálém skandování: Ukaž, co máš po sukní! prezident Fanek provedl kontrolu a k údivu přeplněného sálu našmátral dvě obrovské koule. Okamžitě je využil a všem přítomným přislíbil zorganizování včelarských petanquových odpolední Za hospodů. Přihlásit se mohou páry, kterých společný věk dosáhne v průměru k sedmdesátce. „Zvažovali jsme aj o založení curlingového clubu, kde by mohly baby smetákama metat disky po ledě,“ přiznává Fanek Janků, „ale fotbalisti nechtěli napustit hřiště, proto využijeme Skotových kulí a budeme hrát raději petanque, a třeba se probojujeme na olympiádu do Turína,“ směje se a s ním i všichni ostatní.
Natřískaný sál i hospoda se bavily. Čardáše vykrúcal, kdo měl nohy, a ani hospodskému se návštěvníky nepodařilo vykouřit, když mu bouchla kamna. Pátý ročník Baňky mají Včelarané za sebou a my se můžeme těšit za rok na ročník šestý a nová překvapení.
Výsledky Včelarské baňky – Slivovice
1. Jiří Koželuha, Bílovice (86,5 bodu), ročník 2003
2. Vítězslav Machů, Včelary (84,5)
3. Alena Švecová, Bílovice (76)
4. Josef Křemeček, Včelary (75)
5. Václav Flýbort, Včelary (68)
Ovocné destiláty
1. p. Baláč, Zlín, meruňka
2. Hana Janků, Včelary, ořechovka
3. Václav Müler, Včelary, hruška
Babská komise
1. Alena Švecová, Bílovice
2. Stanislav Machů, Včelary
3. Rudolf Dostálek, Včelary
Autor: PAVEL PAŠKA s přispěním Ivy Tymrové

POZNÁMKA:
Během koštu došlo k teroristickému útoku. Během „sběrného týdne“ přinesl neznámý člověk do hospody vzorek s tím, že ho chce udat do soutěže. Nechtěl prozradit odrůdu, ani místo sběru, natož pak svoje jméno. Poté neznámý zmizel. Během degustace v pátek bylo několik chlapů málem otráveno. Včelarští chlapi nikdy nic takového nepili a byli tímto vzorkem zcela rozčarováni. Jak se později zjistilo, šlo pravděpodobně o skotskou whisky. „Je to děs, když nám do prestižní soutěže někdo přinese takový blaf z obyčejného obilí. To ať si usrkávají ve Skotsku a né na Moravě, kde pálíme z kvalitního ovoce!“ rozčiloval se prezident Fanek Janků. Cenu Smrťáka si tedy v sobotní večer odnesl skotský europoslanec v sukni a za trest mu byly utrženy dvě koule. „Ty využijeme na v petanguovém klání, které bychom chtěli zavéct jako pravidelný rituál při nedělním posezení u pivečka.“ nechal se slyšet šéf Včelarské baňky.