Ochutnali pálenku z melounů i hruškovici z Chile

Lákavá vůně slivovice a dalších pálenek ze všech možných odrůd ovoce se v sobotu večer nesla včelarskou hospodou. Na sto sedmdesát vzorků tekutého pokladu se tam už podesáté sešlo na tradičním klání pod názvem Včelarská baňka.
Jak už to tak bývá, tradice koštu pálenek byla založena nad štamprlí.
„Seděli jsme a hecovali se, kdo má nejlepší. A víte, jak to dopadá. Chlapi se štengrují a chtějí se pochlubit. Z toho vznikl maličký včelarský košt, no a vidíte, sešli jsme se už podesáté,“ pochvaluje si spoluorganizátor baňky Ivan Křemeček.
Známý karikaturista má na svědomí i cenu pro majitele nejlepšího vzorku, už legendární prsatou včelu. Inspiraci něžným pohlavím při jejím vzniku Křemeček nezastírá. „Chtěli jsme včelku a různě skicovali, snažili jsme se ji ozvláštnit. Žena je věčnou múzou, a tak jsem jí jednoduše přidal prsa a byla na světě,“ popisuje s úsměvem kreslíř.
Letos si okřídlenou trofej domů do Kněžpole odnesl hrdý vítěz Jiří Lapčík za slivovici z roku 2009. „Těch bylo docela hodně, z loňského roku se jich sešlo méně, úroda nebyla tak dobrá,“ doplnil informace prezident baňky František Janků.
A pochlubil se i raritami. „Máme převážně regionální vzorky, ale nejvzdálenější pálenka dorazila až z Chile, je to skvělá hruškovice. A máme tu i pálenku z melounu, ale jedna z našich bab říkala, že melouny by v tom hledala leda tak shnilé,“ ohodnotil nezvyklý vzorek prezident.
Desátý ročník Včelarské baňky hodnotí organizátoři s velkou spokojeností a ubezpečují, že se rozhodně nepotkali naposled. „Už nám to pomalu přerůstá přes hlavu, není tu k hnutí. Ale ani konkurence plesů se neprojevila, a tak budeme rozhodně pokračovat dál. Leda by nás něco přejelo,“ uzavřel se smíchem František Janků.

Prezidentka babské komise: Nikdy se neopijem

Raritou Včelarské baňky je takzvaná Babská komise – nekompromisní, leč laskavá porota, do které mají muži vstup zakázán. „Když můžou koštovat chlapi, proč ne my?“ razí rovnoprávnost v náklonnosti k voňavému alkoholu prezidentka Babské komise Marta Machová.

Hodnotí ženy jinak než muži?
Není to až takový rozdíl, každý hodnotí podle sebe. Některá má ráda voňavou, některá ostřejší, každá vybíráme jinak. Mlsnější jazýčky než chlapi nemáme.

Co vás přivedlo k ustanovení babské komise?
To je jednoduché. Když můžou koštovat chlapi, proč by nemohly ženy, no ne? A navíc nás baví ta nálada, atmosféra, setkání s příjemnými lidmi.

Hraje v tom roli i silná láska k pálence?
To není ani tak láska. To je zkrátka součást života, slivovice patří k vesnické komunitě. A proč z toho ženy vylučovat? Někdo pije sám doma, to je špatně. My koštujeme veřejně a to je v pořádku. Navíc to umíme a nikdy nejsme opilé, tak proč se skrývat.

Petra Kučerová DENÍK CZ
Zdroj:
http://slovacky.denik.cz/…z-chile.html