Pozvánka do města se zubrem ve znaku aneb Vzhůru na zámek, za lovci mamutů i ztichlými opeřenci.

Město Přerov leží v oblasti úrodné Hané, na významné železniční křižovatce ve směru na Prahu, Ostravu, Břeclav a Brno. Krajinu v okolí Přerova si za své sídlo zvolili před více než dvaceti tisíci lety pravěcí lovci mamutů (světoznámé naleziště v Předmostí). Počátky města sahají do 11. století, kdy kolem hradu střežícího brod přes řeku Bečvu začala vznikat trhová osada povýšená v roce 1256 Přemyslem Otakarem II. na město (loni se velkolepě oslavovalo 750. výročí). Ve středověku město proslavili Jan Blahoslav (1523–1571), nejvýznamnější osobnost české vzdělanosti 16. století, Karel starší ze Žerotína (1564–1636), vzdělaný moravský hejtman a J.A. Komenský (1592–1670), učitel národů, který v Přerově navštěvoval školu českých bratří a později na téže škole učil.
Prvním tipem je návštěva renesančního zámku na nejvýše položeném a zároveň nejromantičtějším místě v centru města – Horním náměstí. Dnes v něm sídlí Muzeum Komenského (vzniklo r. 1888), které v jeho prostorách nabízí k shlédnutí více než desítku stálých expozic a několik příležitostných výstav. Zejména bych doporučil novou výstavu
na téma „české a slovenské hrady“ na níž se velkou měrou podílel svými ilustracemi, obrazy a dřevořezbami kreslíř a povídkář Ivan Křemeček (od 2.8.-16.9.). Pokud netrpíte strachem z výšek, můžete vystoupat po šnekovitém schodišti na vrchol zámecké věže, odkud budete mít celé město jako na dlani.
V nedaleké klidové zóně na druhé straně Bečvy si můžete odpočinout v parku Michalov
a navštívit celoročně otevřenou ptačí expozici na ornitologické stanici (ORNIS). Právě zde navíc probíhá netradiční výstava s ještě neobvyklejším názvem „Sáhni si na ptáka“. Žádný nabízející se další význam v onom názvu nehledejte, prostě všechny exponáty jsou k osahání
a doporučuje se prohlídku absolvovat se zavázaným šátkem na očích (do 30.9.). Před vstupem do samotné budovy stojí několikametrové torzo kmene staré uschlé lípy, které vdechla loni „nový život“ skupinka uměleckých řezbářů a přetvořila jej do podoby „ptačího stromu“, plného barevně upravených reliéfů našich opeřenců.
Novinkou je i nedávno otevřený Památník lovců mamutů v místní části Předmostí a zhruba 5 kilometrový naučný okruh „Po stopách lovců mamutů“.
A pokud si chcete o Přerovu vytvořit ze sedla Vašeho kola ten nejlepší obrázek, volte příjezd
po cyklostezce podél Bečvy spojující hrad Helfštýn – město Lipník n. B. – přírodní koupaliště zvané Jadran u Oseckého jezu – sportovní areál v Kozlovicích – a dojedete alejí starých stromů přímo do centra.

A poznámka zcela na okraj:
PS: Když pomineme romskou otázku, poměrně vysokou kriminalitu, občasné nedýchatelno díky místní chemičce či dopravnímu kolapsu, neustálé krátkodobé prodlužování existence zdejší vojenské vrtulníkové základny, katastrofální záplavy před deseti lety, nedávno silně medializovanou kauzu bourání bývalého dělnického domu zvaného Komuna, skvělé nápady zdejších radních (např. soutěž-nesoutěž ohledně podoby nového mostu, chuť stavět novou radnici, zhotovení bronzového modelu středu města), velké procento nezaměstnanosti a samozřejmě celou řadu dalších faktorů – je Přerov „ideální místo k životu“.
Ale za návštěvu rozhodně stojí, alespoň těch pár míst z uvedených řádků. A navíc pivo tu máme jako křen!

Luboš Vyňuchal – Muzeum JAK Přerov