Včelarská baňka, plnoletá prsatice, trůní v obýváku už podruhé…

Včelarská baňka si letos s plnou parádou užila vstupu do dospělosti. Humorně laděný košt si za osmnáct let získal renomé a má tu čest zahajovat sezónu regionálních koštů pálenek.

Vítězné tričko, šerpu a zápis na plaketě si letos vybojoval Vladimír Knot, který je teprve pátým člověkem, jemuž se podařilo získat prsatou včelu podruhé! Letos získal diplom také za nejstarší pálenku, kterou byla ve sklepě zapomenutá osmnáctiletá meruňka. Slavil tedy hned nadvakrát!

„Dělám všechno pro to, abych měl zdravý kvas. Sbírám jen dobré trnky a dávám je do dřevěné kádě, kde kvasí pěkně pomaloučku. Když sypu do plastu, na dno přidám cukr rozmíchaný ve vodě v poměru kilo cukru na stovku, a tím zabráním plísni,“ prozrazuje svůj fígl vítěz, který už má za sebou bohatou sbírku cen. Třikrát byl vyhlášen nejlepším degustátorem, dvakrát zvítězil v ovocných pálenkách a dvakrát slyšel vítěznou fanfáru CM Včelaran. Od včerejšího dopoledne je putovní cena Včelarské baňky vystavena u Knotů v obýváku, plaketa nad ní. Tím vítěz splnil první z podmínek.

Jméno Ladi Knota je s Včelarskou baňkou úzce spjato. Chyběl snad jen na jednom ročníku, když byl hospitalizován v nemocnici, pravidelně nosí vzorky, zasedá v degustační komisi a stal se profesionálním přebíračem cen. Je zkrátka neodmyslitelnou součástí proslulého koštu.

„Loni byl po čtyřech letech bídy opravdu nadprůměrný rok. Dopadlo to skvěle, i když se to na nás valilo ze všech stran – sucho a padání trnek, polámané stromy z velké úrody a z jihu dorazila tmavka švestková,“ povzdechl si prezident Fanek Janků. „Ze severu si na trnky dělá zálusk medvěd, kterého prý už viděli v Dúbravách,“ vtipkuje Fanek, který je z letošních vzorků nadšený. „Kdo dá do degustace loňskou slivovicu, je jasný favorit. Tak byly vzorky dobré,“ hodnotí s vážnou tváří. „Vzorky byly výborné, chutné a my jsme si s děvčatama pošmákly,“ přidává se Marta Machová, předsedkyně Babské komise, která ocenila slivovici Jendy Švece.

K ochutnání bylo 102 vzorků slivovic, 34 ovocné pálenky a 11 vzorků likérů. Smrťáka roku si odnesl Radek Malina, nejlepší likér, višňovku, dodal Laďa Vymyslický, ovocné pálenky vyhrál Tomáš Maňásek z Topolné za hrušku s medem.

Autor: Iva PAŠKOVÁ Zdroj http://www.idobryden.cz/