Srdečně Vás zveme na největší hrad na Moravě Helfštýn, na výstavu HRADY v kresbách a literatuře.

Z TISKU:

Na Helfštýně bude k vidění velké dřevěné dioráma s dobýváním hradu.

Na druhou polovinu května připravuje Muzeum Komenského v Přerově v prostorech ateliéru Kovářského studia na Helfštýně „Hrady v kresbách a literatuře“;.
Představíte-li si typickou českou krajinu, jistě v ní nebude chybět silueta starého hradu nebo jeho zříceniny. Podle statistických údajů zkrášluje krajinu Čech, Moravy a Slezska šest set hradů a zřícenin a tři tisíce tvrzí. Pro srovnání v evropském kontextu, stejným počtem se může chlubit i sedminásobně větší Francie. Hrady náleží k těm památkám naší národní mi- nulosti, které jsou již tradičně v popředí zájmu nejširší veřejnosti. Proto jakákoliv publikace na toto téma rozhodně nepatří mezi neprodejné a opomíjené tituly. Naše výstava se věnuje všem druhům literatury, která se nějakým způsobem dotýká právě hradů. Naleznete zde nejen odborné a vědecké publikace, průvodce, monografie, knihy pověstí, encyklopedie, výpravné obrazové tituly, literaturu pro děti a mládež, beletrii, poezii, ale rovněž i bohatý doprovodný materiál.
Pravděpodobně největším lákadlem pro návštěvníky bude hradní premiéra teprve nedávno dokončeného dřevěného diorámatu s dobýváním hradu. Autorem díla je kreslíř a ilustrátor Ivan Křemeček, na jehož nezaměnitelné postavičky jistě narazil každý, jemuž se někdy do rukou dostal humoristický časopis Trnky-brnky. Obří hrad na skále, bojovníci, vrhací prak, bombardy, vozová hradba, jízda… To vše bylo vyřezáno z lipového dřeva v rozmezí šesti let. „Vytvořil jsem ho na základě existujícího půdorysu bývalého hradu v českém království. Dnes neexistuje a nejsou o něm ani písemné doklady. Místo neprozradím, protože je moje tajné, kam jezdím čerpat inspiraci pro nové vtipy ze středověku,“ řekl Křemeček. Zcela jistě tato rarita, která nyní slouží jako trojrozměrná upoutávka na autorovu knihu „Na toulkách s kreslířem“, nemá svým zaměřením a rozsahem u nás obdoby.
Zmíněná kniha (na výstavě ji bude možné zakoupit) je vlastně souborem cestopisných povídek, které pravidelně vycházely v časopise Cykloturistika. Stručně řečeno: autor otevřel mapu, vyhledal ony tajemné podkůvky označující zříceniny, pak vzal bicykl, spacák a kreslicí nádobíčko a vyrazil za dobrodružstvím, následně vše sepsal a okořenil svým nezaměnitelným humorem i obrázky.
Výstavu můžete poprvé navštívit v úterý 22. května a potrvá až do poloviny června. Jejím zpestřením bude rovněž doprovodný program za účasti Ivana a Pepína Křemečkových, kreslířů a jeho přátel /ukázky řezbářské práce, kresby karikatur návštěvníků, autogramiáda knížky/, ovšem pouze o víkendu 26.-27.5. a v sobotu 16.6., což je vlastně i poslední možnost jejího zhlédnutí na Helfštýně.
A na samotný závěr i dobrá zpráva pro Přerováky. Obří hrad z lipového dřeva se letos v srpnu objeví i ve Velkém výstavním sále přerovského zámku a spolu s ním i celá výstava v rozšířené podobě.
L.V.
Lubomír Vyňuchal
Muzeum Komenského v Přerově